Παγκόσμια μέρα ποίησης
Η έμπνευση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.
Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Η επιλογή της ημέρας ταυτίζεται με την Εαρινή Ισημερία και είναι η ημέρα που εορτάζεται η ποίηση. Είναι η στιγμή κατά την οποία ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, η ζωή με το θάνατο, η γέννηση με τη φθορά. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Το 1ο Γελ Γλυκών Νερών με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας γιορτάζει την παγκόσμια μέρα ποίησης με τη συμμετοχή του στις 21/03/2024 στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στην ποίηση που διοργανώνουν το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γυμνάσιο Αγιάσου στο πλαίσιο των Ομίλων Δημιουργικής Γραφής – Φιλαναγνωσίας.
Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι « Η ποίηση…μια παυσίπονη σταγόνα σ΄έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο», και αφιερώνεται στην Κική Δημουλά.
Χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη συμμετοχή των μαθητριών μας, Γαζέτα Γεωργίας και Φλεριανού Μαριάννας και τους ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία! Όταν η ποίηση αγγίζει ουσιαστικά τις ψυχές των μαθητών μας και δε μένει στην φιλολογική ανάλυση αλλά γίνεται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας είναι εγγύηση για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Επίσης στις 28 Μαρτίου έχει προσκληθεί από το σχολείο μας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και σύζυγος του Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές οργάνωσαν την παρουσίαση ποιημάτων του Ελύτη και της ίδιας και κατόπιν τη διατύπωση ερωτημάτων που αφορούν στα συγκεκριμένα ποιήματα και την ποίηση εν γένει. Παράλληλα ετοίμασαν παρουσίαση εικόνων και στίχων από την ποίηση του Ελύτη συνοδευτικών των θεματικών που θα συζητηθούν με την ποιήτρια, που είναι η Γένεση, η Ζωή/Φύση, ο Αγώνας, η Γλώσσα και ο Έρωτας.